foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
.

Zespół Placówek Oswiatowych

im. Papieża Jana Pawła II w Wąsewie

Polish English Ukrainian

Szkoła podstawowa

sp logo

Przedszkole

logo przedszkole

  

facebook

E-dziennik

Poczta e-mail

poczta

Projekty realizowane

logo ls

webquest

guiness1     guinnes2

 

guinnes3     guinnes4

 

aparat

 

W dniu 6  listopada 2015 r. punktualnie o godz. 10.00 uczniowie klas II i III, wychowawcy oraz rodzice przystąpili do próby bicia Rekordu Guinnessa biorąc udział w „Największej lekcji gotowania”. Celem akcji było propagowanie wiedzy o zdrowym żywieniu dzieci i podkreślaniu wartości śniadania, jako najważniejszego posiłku dla uczniów w ciągu dnia.
Uczniowie wraz z opiekunami przygotowali pyszne śniadanie zgodnie z 12 zasadami zdrowego odżywiania. Zadaniem dzieci było wykonanie następujących potraw: twarożku z warzywami, kolorowych kanapek oraz szaszłyków owocowych. Na stołach zagościły smaczne i pięknie wyglądające potrawy śniadaniowe, które zostały zjedzone po zakończeniu próby. Całą próbę bacznie obserwowali: pan dyrektor mgr Roman Malicki oraz niezależni świadkowie: pani mgr Małgorzata Kalapeta, Wójt Gminy Wąsewo – pan Rafał Kowalczyk, prezes Banku Spółdzielczego – pani Maria Mścichowska.

sniadanie daje moc

 

Dnia 6 listopada 2015 roku o godz. 10.00 Publiczna Szkoła Podstawowa w Wąsewie przyłącza się do ogólnopolskiej próby bicia Rekordu Guinnessa - „Największa lekcja gotowania zdrowego śniadania – wiele lokalizacji”. Chcemy połączyć siły i pokazać całemu światu, że w Polsce – nauczyciele, rodzice, a przede wszystkim uczniowie wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. 

     logo sz p z

ola kowalewska 1     prace na logo

 

Dnia 25 października 2015 roku zakończono konkurs plastyczny na LOGO Szkoły Promującej Zdrowie.

Najciekawsze prace uczniowskie można było obejrzeć podczas zorganizowanej wystawy.

Oceny prac dokonała  komisja konkursowa w składzie: pani Lidia Pazik, pani Agnieszka Godlewska, pani Małgorzata Wójcicka. Decyzją komisji zwycięzcą konkursu została uczennica klasy piątej -  Aleksandra Kowalewska.

Gratulujemy!

 

 

dobry chleb1     dobry chleb2

 

dobry chleb3     dobry chleb4

 

W ramach uczestnictwa w ogólnopolskiej kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015” podjęto działania mające na celu promowanie zdrowego odżywiania i aktywności ruchowej.

W dniu 19 października 2015r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Wąsewie zapachniało świeżym, swojskim pieczywem.  Tego dnia uczniowie klasy czwartej pod kierunkiem pani Małgorzaty Wójcickiej piekli samodzielnie chleb za pomocą specjalnego  automatu. Pieczywo zostało przygotowane na degustację, która odbyła się 20.10. 2015r.

 Dnia 21 października 2015 pani Mirosława Dziełak zorganizowała spotkanie dla klas I- III i IV – VI. Podczas spotkania przedstawiła uczniom prezentację multimedialną „Od ziarenka do bochenka”. Omówiła sposoby wypieku chleba dawniej i dziś, stosowane narzędzia i urządzenia, przedstawiła rodzaje pieczywa. Prowadząca zachęciła uczniów do upieczenia chleba w domu. Wszyscy zainteresowani i otrzymali trzy przepisy na domowy chleb.

W dniach 22-23 października 2015r. promowano aktywność ruchową. W czwartek na sali gimnastycznej zorganizowano przerwę przy muzyce. Uczniowie z zaangażowaniem tworzyli układ taneczny do muzyki dyskotekowej.

Piątkowe przerwy również spędzano aktywnie. Samorząd Uczniowski wraz z opiekunem Małgorzatą Wójcicką prowadził dla chętnych zajęcia ze skakanką.

Udział w kampanii miał na celu kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych w naszym środowisku lokalnym oraz integrację całej społeczności szkolnej.

Pomysłodawcą i koordynatorem ogólnopolskiej kampanii w szkołach jest Walentyna Rakiel-Czarnecka, wiceprezes Fundacji Dobre Życie. Celem tej  kampanii jest zwrócenie uwagi na problem chleba, a także podniesienie wiadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami.

                               

Organizator  - Szkolny Koordynator Szkoły Promującej Zdrowie  - Anna Skalik 

chleb1     chleb2

 

aparat

Publiczna Szkoła Podstawowa w Wąsewie bierze aktywny udział w ogólnopolskiej kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015”. Dnia 20 października 2015r. odbył się apel, a także została zorganizowana degustacja pieczywa.

Podczas apelu uczniowie poznali walory chleba produkowanego na zakwasie, przysłowia o chlebie oraz narzędzia używane dawniej przy jego wypieku.

Następnie odbyła się degustacja chleba upieczonego przez uczniów, nauczycieli, rodziców i babcie. Oprócz chleba uczniowie przynieśli dżemy i powidła domowe, miody z własnej pasieki oraz twarożek.

Do współpracy zaprosiliśmy Gminną Spółdzielnią „Samopomoc Chłopska” w Wąsewie, dzięki której otrzymaliśmy 10 bochenków chleba różnego rodzaju.

Nawiązaliśmy również współpracę z Muzeum Wsi Mazowieckiej funkcjonującym w  Publicznej  Szkole Podstawowej w Rząśniku Włościańskim. Uczniowie mogli obejrzeć wypożyczone eksponaty muzealne – narzędzia dawniej używane do wypieku chleba.

Serdecznie dziękujemy za życzliwość  i  wsparcie w podejmowanych przez nas  działaniach:

- panu Stanisławowi Kowalczykowi – prezesowi Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”  w Wąsewie,

- panu Lechowi Romanowskiemu – kierownikowi piekarni,

- pani Krystynie Szołkowskiej – dyrektorowi PSP w Rząśniku Włościańskim,

- panu Romanowi Malickiemu – dyrektorowi ZPO w Wąsewie,

- wychowawcom klas I – VI,

- uczniom i ich rodzinom

 

Koordynator  – Anna Skalik

fundacja

1) Zapraszamy chętnych na zajęcia Aerobik - Step dwa razy w tygodniu poniedziałek, czwartek - godz. 18.30

2) W dniach 16 - 23 października Publiczna Szkoła Podstawowa w Wąsewie bierze udział w Ogólnopolskiej Kampanii "Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015" zorganizowanej przez Fundację Rozwoju Dobre Życie. W ramach projektu: wycieczka do piekarni, pieczenie chleba, degustacja pieczywa, apel - prezentacja multimedialna, czwartkowy ruch przy muzyce oraz piątkowa przerwa ze skakanką. Zainteresowane osoby zachęcam do współpracy.

Koordynator działań - Anna Skalik

 

5 ZŁOTYCH - TO NAJCZĘSTSZE ŚNIADANIE, JAKIE RODZICE PAKUJĄ DZIECIOM  DO SZKOLNEGO PLECAKA. DZIECIAK OBIECUJE, ŻE KUPI SOBIE OWOCE I KANAPKĘ.  TERE-FERE. ZWYKLE BIERZE CHIPSY, COLĘ I BATONY. TYMCZASEM ŚNIADANIE  TO NAJWAŻNIEJSZY POSIŁEK W CIĄGU DNIA. POWINNO BYĆ NA SZÓSTKĘ Z PLUSEM!

 

W dzisiejszych czasach śniadanie do szkoły wydaje się przeżytkiem z minionej epoki. Zmorą spieszących się do pracy, zaspanych rodziców, udręką dla dzieci, nudą i zawracaniem głowy. Zdechłą kanapką z żółtym serem, która i tak ląduje w koszu. Szkoda, bo badania dowodzą, że dzieci, które jedzą śniadania, mają lepsze stopnie, bo ich organizmy szybciej się budzą i zaczynają pracować, podczas gdy ciała i mózgi ich niejedzących śniadań kolegów na pierwszych lekcjach nadal śpią. Najedzone dzieci potrafią bardziej się skupić podczas zajęć, są mniej agresywne, grzeczniejsze, mniej ospałe, do tego rzadziej chorują. Mają niższy poziom cholesterolu we krwi, rzadziej skarżą się na bóle brzucha, lepiej się uczą, nie wagarują... Także ważą mniej, bo przyzwyczajają organizm do jedzenia mniejszych porcji, ale za to regularnie. Same plusy. Tylko dlaczego tego sobie nie uświadamiamy?

 

Zwłaszcza, że statystyki są fatalne. W Polsce, według najnowszych badań Najwyższej Izby Kontroli, aż 18 proc. uczniów zmaga się z otyłością lub nadwagą. To już co piąte dziecko! Natomiast Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że nasze 11-latki są najgrubsze w Europie! Środki zaradcze podejmowane przez szkoły i samorządy są mało nieskuteczne. Ze świadomością rodziców nie jest lepiej. Bez mrugnięcia okiem wrzucają do plecaka swoich pociech chipsy i chemiczny rogalik z czekoladą o... stuletniej przydatności do spożycia.  Albo nie dają nic. Aż jedna czwarta dzieci w szkołach podstawowych nie je rano żadnego posiłku w domu ani w szkole. Blisko 40 proc. dzieciaków, którym rodzice podadzą jakiś posiłek przed wyjściem z domu do szkoły, nie przekąsza niczego na przerwie.

 

Czy można to zmienić? Tak! Nasza szkoła przystąpiła do programu SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE. W związku z tym podjęliśmy wiele różnorodnych zadań, aby zmienić nawyki żywieniowe uczniów i ich rodziców oraz zachęcić wszystkich do prowadzenia zdrowego trybu życia. Jesteśmy przekonani, iż kluczem do osiągnięcia sukcesu są: edukacja rodziców i dzieci, wspólne celebrowanie drugich śniadań uczniów z nauczycielami, aktywność ruchowa itp. 

owoce w szkole rgb

W roku szkolnym 2015/2016 w szkole podstawowej będzie realizowany program „Owoce i warzywa w szkole”. Dzieci 6-letnie i uczniowie kl. I – III będą dwa lub trzy razy w tygodniu otrzymywały świeże warzywa i owoce, przygotowane do bezpośredniego spożycia, oraz soki. W skład ich codziennej diety wejdą: jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewka, słodka papryka, rzodkiewki, pomidory, kalarepka oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzyma jednorazowo porcję składająca się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. Posiłki nie będą zawierały dodatkowych tłuszczy, soli i substancji słodzących.

Udział w programie ma za zadanie kształtować w dzieciach prawidłowe nawyki żywieniowe, jak również przyczynić się do uczestnictwa w różnego rodzaju działaniach edukacyjnych informujących o zaletach spożywania owoców i warzyw.

2024 Copyright ZPO Wąsewo Rights Reserved